Orice șofer responsabil înțelege că înainte de a parcurge un drum lung este absolute necesar să își ia câteva măsuri pentru a evita apariția problemelor tehnice și, implicit, accidentele rutiere.

Urmează să parcurgi o distanță destul de lungă cu mașina ta? Vrei să te asiguri că vei ajunge în siguranță la destinație? În acest caz, trebuie să citești cu mare atenție sfaturile următoare și să îți pregătești autoturismul în mod corespunzător.

Cum îți pregătești autoturismul pentru drumurile lungi?

Mersul cu mașina pe distanțe lungi nu se compară, sub nici o formă, cu șofatul pe distanțe scurte sau în oraș. De aceea, pentru a fi un șofer responsabil și pentru a nu fi luat prin surprindere de eventuale evenimente neplăcute trebuie să te asiguri că ai în vedere câteva aspecte.

Iată cum trebuie să îți pregătești mașina din punct de vedere tehnic:

1. Verifică presiunea roților cu ajutorul unui manometru. Acesta nu este deloc dificil de utilizat, iar presiunea va fi afișată pe cadran. Numai așa vei avea siguranța că nici o roată nu îți va exploda pe drum și, mai mult decât atât, vei reduce cu 10-15% consumul de combustibil.

2. Asigură-te că ai în portbagaj un compresor, mai ales dacă știi că nu ai înlocuit de ceva timp roțile. Uită de pompele cu mâner și folosește pentru umflatul roților un compresor auto.mașină

3. Nu uita să verifici dacă ai roata de rezervă în condiții excelente, în cazul în care pe drum constați că una dintre roți s-a dezumflat. De asemenea, este absolute necesar să ai și o cheie, astfel încât să poți desface și strânge la loc ulterior prezoanele. Cei de la BOTTARI ITALOROMENA vin cu o opțiune foarte bună în această privință, punând la dispoziția șoferilor o cheie pliabilă care nu ocupă mult loc în portbagaj.

4. Verifică nivelul lichidului de răcire a motorului, dar și pe acela de spălare a parbrizului. De asemenea, ar trebui să te uiți și la ștergătoarele de parbriz, pentru că în cazul în care acestea sunt deteriorate și vei avea parte de o vreme ploioasă, riști să îți zgârii parbrizul sau vizibilitatea să îți fie afectată. Curăță-le cu o soluție specială, iar dacă nu observe nici o îmbunătățire, cel mai bine este să le înlocuiești.

5. Mergi la service pentru ca sistemul de direcție și de frânare să fie verificate. Nu risca nici un moment să îți pui viața în pericol și nici pasagerilor tăi. Spune-le angajaților de la service că îți dorești să verifice ca nu cumva să existe scurgeri de lichide și dacă autoturismul tău funcționează în parametrii normali.

Toate aceste măsuri tehnice sunt absolute necesare și fiecare proprietar de autoturism trebuie să le ia înainte de a parcurge un drum lung, astfel încât să evite evenimentele neplăcute.

Însă, pe lângă acestea, trebuie să discutăm și despre actele pe care un șofer nu trebuie să le uite acasă:

• Actele șoferului: carte de identitate, pașaport, permis auto;

• Actele mașinii: certificat de înmatriculare;

• Asigurarea obligatorie RCA;

• Asigurarea Casco Masina Mea de la Gothaer: o asigurare completă și flexibilă prin care ai acoperite diverse riscuri: Avarii (ciocniri, loviri, izbiri, zgârieri, căderi în apă, căderi în prăpastie, pagubele produse de corpuri mobile aflate în interiorul autovehiculului, ca urmare a producerii unui accident rutier; căderea autovehiculului în apă, în prăpastie, căderi din cauza ruperii podului, căderea unor corpuri (copaci, blocuri de gheață sau de zăpadă, bolovani etc.) pe autovehicul; derapări și răsturnări ale autovehiculului; incendiu, trăsnet, explozie (inclusive explozia rezervorului); fenomene atmosferice (ploaie torențială, grindină, furtună, uragan, avalanșe de zăpadă, greutatea stratului de zăpadă/ gheață); calamități naturale (cutremur, inundație, prăbușire/alunecare de teren); acțiunea apei de conductă (inclusive refulare); căderea unor corpuri pe clădirea în care se află autovehiculul; pagubele cauzate de măsurile pentru salvarea autovehiculului sau construcției în care se află acesta, precum și pentru salvarea persoanelor imobilizate în autovehicul (descarcerare) și Accidente persoane aflate în autovehicul. Optional, poți beneficia și de alte riscuri asigurate: furt, vandalism, roți, apă la motor, circulația înafara drumurilor publice.

• împuternicire: aceasta se impune dacă mașina este în leasing sau a firmei la care lucrezi.

mașinăÎnainte de a pleca la drum ar fi bine să verifici dacă ai toate actele enumerate mai sus, pentru a nu lua nici o amendă. De asemenea, trebuie să închei și o asigurare Casco, astfel încât în cazul unui accident sau furt pagubele să îți fie acoperite.

Pe lângă toate acestea, un șofer trebuie să mai aibă și alte lucruri în mașina sa, lucruri care îi pot fi de ajutor. Dacă vrei să verifici pe care dintre ele le ai și pe care ar fi bine să le adaugi, citește cu atenție lista următoare:

• trusă de prim ajutor, extinctor, triunghiuri și vestă reflectorizantă (obligatorii);

• cabluri de curent pentru baterie;

• canistră de benzină;

• trusă de scule;

• hărți rutiere;

• adaptoare pentru încărcarea diverselor dispozitive mobile;

• telefon cu Internet;

• alimente și apă.

Plecarea într-o călătorie care presupune străbaterea unui drum lung, se poate dovedi, uneori, anevoioasă. Alteori, însă, nu va interveni nici o problemă. Însă toate măsurile enumerate mai sus trebuie avute în vedere de către proprietarii responsabili, care nu vor să pună în pericol viața lor sau a pasagerilor.

Bineînțeles, măsurile obligatorii prin lege trebuie respectate, astfel încât amenzile să fie ocolite, dar și celelalte sunt extrem de importante pentru siguranță și confort.

Sursa: trnews.ro